Bloc

Articles escrits pels nostres psicòlegs

Any nou, Mentalitat nova

El principi de l’any és una època comuna per fer nous propòsits. Per no frustrar-, podem donar-nos permís per somiar i pensar que ens meremos els objectius, i seguir uns passos per a la bona formulació (SMART). Les metes ens mouen a l’acció, i aquest fer ens porta a aconseguir el que desitgem.

Després del nadal i amb els regals de Reis ens solem plantejar les fites del nou: cuidar-nos més, fer dieta, anar al gimnàs, dedicar més temps a la família, als amics oa les nostres aficions, … Bons desitjos que no solen durar molt. La rutina inexorable sol arrossegar-nos i tornem a fer les coses que fèiem abans, frustrant els nostres desitjos i augmentant el nostre malestar.

La manca de compliment dels desitjos pot portar a les persones a creure que els èxits no són per a elles, que només unes poques persones escollides poden aconseguir allò que volen. “Una altra vegada el mateix”, poden pensar, “el triomf és per a gent famosa” (o intel·ligent, o amb més sort), no és per a mi “. De nens ens vam atrevir a somiar, a equivocar-nos per aconseguir coses. De petits ens vam caure moltes vegades abans d’aprendre a caminar, balbuceamos abans d’aprendre a parlar, ens permetem cometre molts errors. En algun moment ens vam deixar de donar permís per equivocar-nos i per somiar.

 

¿I si poguéssim tornar a donar-nos permís per equivocar-nos? Què tal tornar a creure que qualsevol cosa és possible? De fet, podem fer-ho. Deia Henri Ford, “tant si creu que pot com si creu que no, té vostè raó”. No ens anem a treure la raó, i podem aconseguir tot allò que creiem i que pensem que ens mereixem. El dubte sobre l’objectiu és una fugida d’energia, una manca de força per emprendre la tasca. Podem quedar-nos estancats en “un sí però no” desfullant la margarida i immòbils.

És important que ens diguem clarament què volem perquè el nostre cap comenci a buscar alternatives per aconseguir-ho. Compte, de vegades és la pressió familiar o social la que ens imposa els objectius. Si realment no ens motiva la meta, ens mourem poc per aconseguir-la. Un objectiu ens empeny o tira de nosaltres, ens mou a l’acció. Ha de formular-se de manera positiva, és a dir, indicar què és el que volem. Altres condicions de bona formulació són:

  1. Ha de ser específic, alguna cosa concreta, definit.
  2. Ha de ser mesurable, hem de saber si ens estem acostant a ell i quan li hem aconseguit.
  3. Ha de ser ambiciós, motivar, ni molt fàcil ni molt difícil, suposar un repte per a la persona.
  4. Ha de ser realista, possible d’assolir.
  5. Ha de ser tangible, és a dir, respondre a una representació sensorial explicable.

Aquestes són les anomenades condicions SMART de bona formulació d’objectius, és a dir, la formulació intel·ligent objectius. És també convenient que posem un termini per a l’assoliment. No importa si després l’hem de canviar, però el nostre cap necessita tenir una perspectiva temporal. Finalment, revisar quines conseqüències va a portar el resultat a la nostra vida i al nostre entorn. És possible que en aconseguir la meta es ressentin altres àmbits de la nostra vida de manera que el balanç de guanys i pèrdues quedi descompensat cap a aquestes últimes. Un exemple: pot ser que per guanyar més diners haguem de treballar fins a 60 hores setmanals, hores de més que traiem a la nostra família o deixem de dedicar als amics. Ens val la pena? Pot ajudar-nos a dir a altres persones el que volem, això ens compromet més.

 

terapia-psicologica-per-a-joves

 

Una vegada que l’objectiu està clar i és important per a nosaltres, és l’hora d’entrar en acció. Segons anem fent, l’objectiu es torna més proper i sol enriquir-se en detalls, anem veient què funciona i què no, i podem canviar el rumb quan sembla que no ens acostem a la meta. Podem fer coses diferents per assolir l’objectiu, i segons anem perfilant millor l’objectiu mitjançant l’acció més ajustarem el nostre comportament i més eficaços ens farem. Prendre bones decisions, diu Anthony Robbins, és el fruit d’haver pres moltes decisions i d’haver-se equivocat en moltes ocasions. Com més practiquem, millor serem a l’hora d’aconseguir els nostres objectius.

I no oblidem gaudir dels resultats mentre estem fent el camí i quan hem arribat a la meta.

 

Write a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *