Bloc

Articles escrits pels nostres psicòlegs

FÒBIES EN LA INFÀNCIA

Les pors en la infància són comuns i esperables; No obstant això, per a alguns nens i adolescents, les seves pors poden arribar a ser molt severs i, amb el temps, fins i tot convertir-se en una fòbia. Una fòbia és una por intensa i irracional cap a un objecte o situació específica. Això implica l’aparició d’una resposta d’ansietat extrema cap a alguna cosa que no està causant perill immediat.

La investigació suggereix que hi ha casos en què les fòbies poden donar-se en famílies, i que tant els factors genètics com els ambientals poden contribuir al desenvolupament de les mateixes. Alguns nens i adolescents desenvolupen una fòbia després d’haver estat exposats a un esdeveniment traumàtic o aterridor, com una por a l’aigua després de presenciar un ofegament o la por als gossos després de ser mossegats per un.

No obstant això, altres nens poden desenvolupar una fòbia mitjançant l’observació de la resposta ansiosa d’una altra persona davant d’un determinat objecte o situació. D’aquesta manera no és estrany que un nen desenvolupi una fòbia a les aranya després de veure al seu germà cridar i córrer en veure un. Hi ha, però, casos en què els nens no saben explicar com o per què va començar la seva fòbia.

fobia niños

FOBIES MÉS COMUNS SEGONS L’EDAT

 

2-4 anys: por als animals, els sorolls forts, quedar-se només, no controlar esfínters, el bany, l’hora d’anar a dormir, els monstres i fantasmes, orinar al llit, la mort i les lesions.

4-6 anys: por a la foscor i les criatures imaginàries, els animals, l’hora d’anar a dormir, els monstres i fantasmes, els estranys, la pèrdua d’un progenitor, la mort, les lesions i el divorci.

7-8 anys: continuació de temors anteriors, arribar tard a l’escola, el rebuig social, la crítica, les situacions noves, l’adopció, els lladres i trobar-se en perill.

9-10 anys: el divorci, trobar-se en perill, la sang i les lesions.

11-13 anys: els animals, ser segrestats, estar sols en la foscor, les injeccions i les altures.

14-16 anys: les lesions, ser segrestats, estar sols en la foscor, les injeccions, les altures, el terrorisme, els avions, les relacions sexuals, el consum de drogues, parlar en públic, el rendiment escolar, les multituds i el divorci.

fobia niños

 

El tractament de primera elecció per als casos de fòbies infantils és el psicològic i més concretament la teràpia cognitiu conductual centrant-se en l’exposició gradual i repetida a l’objecte, esdeveniment o situació temuda.

Un nen amb por als gossos podria iniciar el tractament exposant-se a una foto d’un gos, continuar jugant amb un gos de peluix per després estar en la mateixa habitació amb un gos petit, i així successivament. Alhora se’ls ensenyen estratègies per lluitar amb la por i comprendre els patrons de pensament responsables de la resposta d’ansietat.

En Ceinter comptem amb un equip d’experts en l’avaluació i tractament de les fòbies infantils avalat per anys de formació i experiència en la matèria.

Comments for this post are closed.